Alla inlägg den 2 september 2010

Av Afsaneh Oskoueinejad - 2 september 2010 13:00

Frige Shiva Nazar Ahari. Krönika av Dilsa Demirbag-Sten

 

"Att hjälpa andra människor och verka för ett friare samhälle är brott i alla diktaturer"



Den 13 juni 2009 knackade den iranska säkerhetstjänsten på dörren till människorättsaktivisten Shiva Nazar Aharis hem för att arrestera henne. Hon var inte hemma och dagen efter trampade samma män in på hennes kontor för att släpa ut henne som kriminell. Hennes brott? Enligt den iranska säkerhetstjänsten har Nazar Ahari brutit mot paragraferna 186, 500 och 610 i den iranska brottsbalken.


Den första punkten, paragraf 186, ger dödsstraff då den innebär att brottet anses bryta mot


"Guds lag". Det har nog inte undkommit läsarna att Iran är en islamistisk stat som lyder under Guds lagar, Sharialagarna. Paragraf 500 avser brott som "propaganda mot staten" och 610 "mot nationens säkerhet". Hon anklagas med andra ord för ha begått de grövsta brotten i landet. Ingen av dessa anklagelser mot Nazar Ahari är sanna.


Vad som är sant är att hon i många år har arbetat med mänskliga rättigheter och är taleskvinna för Committee of Human Rights Reporters (CHRR) som grundades 2006 i Iran. Nazar Ahari förkroppsligar mod och motstånd. Redan på universitetet relegerades hon för sitt engagemang för mänskliga rättigheter och arresterades som 17-åring när hon tillsammans med andra hedrade offren för terrorattacken i USA den 11 september 2001.


Under några år arbetade Nazar Ahari som lärare för gatubarnen i Teheran samtidigt som hon kämpade för ett mer demokratiskt Iran. Irans chefsåklagare har beordrat Nazar Ahari att genast sluta med sitt engagemang för MR-frågor och hotat henne till livet om hon inte följer order. Vilket hon inte har gjort. Att hjälpa andra människor och verka för ett friare samhälle är brott i alla diktaturer. Ändå vågar människor trotsa, med risk för sina liv.



Idag sitter den iranska aktivisten i Evin-fängelset och väntar på att bli avrättad. Den 11 februari fick Nazar Aharis familj ett oväntat men mycket efterlängtat telefonsamtal från henne. Hon berättade för dem att hon satt isolerad i en cell som var så trång att hon inte kunde röra armar och ben och att behandlingen av fångarna i Evin-fängelset saknade all form av humanitet.


När uppgifterna om Nazar Aharis situation och tillstånd spred sig till omvärlden och skapade uppmärksamhet i USA flyttade myndigheterna Nazar Ahari till en större cell tillsammans med 25 andra fångar. På grund av sängbrist sover hon och fyra andra medfångar på golvet. De har tillgång till en telefon och vatten finns tillgängligt under några timmar varje dag.


Den 4 september kommer Shiva Nazar Ahari att dömas inför en iransk domstol och människorättsorganisationer runt om i världen ber oss medmänniskor, kollegor och demokrater att uppmana Irans regering att inte döma henne till döden. Denna text är mitt sätt att använda min yttrandefrihet till att uppmana alla läsare att underteckna namninsamlingen för en omedelbar frigivning av Shiva Nazar Ahari.






 












Ovido - Quiz & Flashcards